pondělí 27. srpna 2012

Srpnový anděl a levandulové sušenky






Milé blogerky,
moc děkuji za inspiraci k pečení sušenek a zvláště těch levandulových.Danušce za úžasný nápad používat k jejich dekoraci paličku na maso :o)))

Vcházíme zlehka do babího léta....přeji vám barevné dny
Mokopa

sobota 18. srpna 2012

Lemberk

 domky poddaných u zámku
 freska madony na čísle popisném č.8

 cesta ke Zdislavině studánce
 Zdislavina studánka

 Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy

pondělí 13. srpna 2012

úterý 7. srpna 2012

Vůně tymiánu a chuť rajská...

....nastává sklizeň rajských jablíček všech druhů a velkostí, proto jsem se rozhodla nabídnout  vám dva recepty vonícím tymiánem a středomořím...
 Polévka rajčatová s bazalkou a tymiánem1 lžíce olivového oleje a máslo 1 velká cibule nasekaná najemno, 2 stroužky česneku,rozmělněného,300g brambor ,600g čerstvých rajčat,2 lžíce rajčatového pyré,750 ml kuřecího vývaru,hrst čerstvých bazalkových lístků a bazalkové pesto, chléb k servírování ( v mém případě krutóny s tymiánem a česnekem)
Na rozpáleném oleji a másle opékáme tři minuty cibulku a česnek vsypeme nakrájená rajčata a brambory na kostky a pyré. Vaříme chvilku a přilijeme kuřecí vývar a opepříme. Necháme bublat pod pokličkou dokud brambory nezměknou.Rozmixujeme a servírujeme bazalkou s pestem a kolečkem rajského ... přidala jsem krutóny ovoněné tymiánem a česnekem.

Je výtečná  lehoučká hladká krémová voňavá středomořská....
*

Rajčatový koláč s karamelovou cibulkou
těsto:85g másla ,175 g hladké mouky,1/2 prášku do pečiva,50g parmazánu ,hrst tymiánových lístků,1 žloutek
na karamelizovanou cibuli:  3 velké cibule nakrájené na měsíčky, 50 g másla, 1 lžička cukru
- na másle a oleji opékáme cibuli na středním plameni asi deset minut dozlatava , vmícháme cukr a necháme zkaramelizovat
náplň: 25g másla,1 lžíce olivového oleje , 1 lžička cukru,1 větší stroužek česneku,pár snítek tymiánu, 3-5 masitých rajčat ,tence pokrájených,300g cherry rajčat,100g feta sýru

Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibulku.Troubu si předehřejeme na 200°C a pustíme se do těsta.Z mouky a másla uděláme jemnou drobenku a přidáme strouhaný parmezán,lístky tymiánu a špetku soli se žloutkem. Těsto dáme odpočinout do chladu. Do pánve po cibuli přidejte olivový olej a máslo,přidejte snítky tymiánu a česnek... až to zavoní...ne déle než minutu.Těsto dáme do formy a rozprostřeme na něj zkaramelizovanou cibulku dva druhy rajčat,osolíme ,opepříme,přidáme sýr a přelijeme  olejem s tymiánem...pečeme 25 minut , necháme mírně zchladnout a krájíme .... 


Dobrou chuť  a příjemné srpnové užívání přírody
vám přeje
Mokopa