pondělí 10. září 2012

Švestkové drobnosti

...první z nich je "švestková nutela"
Ingredience : 1,5 kg hodně zralých švestek,250g krupicového cukru,250 g třtinového cukru,100-150g 60% čokolády,rum podle chuti
Postup: Vypeckované švestky rychle přiveďte k varu a vařte zhruba 15 minut doměkka.Budou-li mít hodně šťávy, část z ní slijte.Po vyvchladnutí švestky rozmixujte a vmíchejte všechen cukr,čokoládu a rum podle chuti.Nechejte 24hodin rozležet .Znovu rozmixujte a potom naplňte švestkovou nutelu do skleniček a sterilujte 15 minut při 80°C
(dávala jsem méně cukru,místo rumu zbytek švestkového vína a čokoládu jsem vmíchala když byly švestky ještě vlažné,aby se čokoláda dobře rozpustila a přidala jsem malý oříšek másla...) Lze použít do listových šátečků,do jogurtu apod.
Mizí neuvěřitelným tempem...
 .... a druhá drobnost ze švestek je " pikantní švestkové čatní"svařené z  900g švestek,2-3 jemně posekaných šalotek,5cm čerstvého nastrouhaného zázvoru,100ml suchého červeného vína,140g hrozinek,1 kousek celé skořice ,50 - 70 g hnědého třtinového cukru,půl lžíce mletého chilli (nebo dle chuti čerstvé feferonky) a jedné snítky tymiánu.Čatní lze podávat k masu nebo sýru i smaženému.
 Tohle byla láska na první kouknutí...Hydrangea Paniculata
Vanille Fraise


Příjemný a blažený týden
přeje
Mokopa


středa 5. září 2012