Perníky z forem pro dekoraci


Jejich výroba je zdlouhavá a fyzicky náročnější, ale za to je voňavá...

První zmínka o medovém perníku v našich zemích pochází z.1335 z Turnova.Do Prahy podle první verze přišli caletníci už před rokem 1324, ale podle druhé verze pekli pražští pekaři calty, které přislazovali medem. Postupem času sami pak dospěli k zjemnělé formě medových perníků. V roce 1348 snad již tvořili jakési sdružení a byla podle nich nazvána jedna z pražských ulic Caletná, později Celetná. Např. roku 1419 bylo v Praze 18 perníkářů.
Za dob husitských táboři perníkářům nepřáli.Chtěli jim práci zastavit, protože lidé hráli o perník v kostky. Po husitských válkách zvolna po celé zemi perníkářů přibývá.
O perníkářském zboží víme, že v 15.století byl do těsta krom rozličného koření přidáván zejména pepř (také ho přidávám :o). Soudobé označení pro perníkáře bylo artopiperisti. O jakosti perníku vždy rozhodovala kvalita medu.Příměs koření upravovala jen jeho chuť. Mezi oblíbené ochucovadla patřil koriandr,anýz,bezový květ,zázvor,hřebíček,muškát,skořice, různé výtažky z bylin.Recepty se uchovávali v tajnosti.
Perník , který v 17. století a částečně i v 18.století přicházel na stůl převážně jen u zámožnějších vrstev obyvatelstva, se stává dostupným i pro širší vrstvy. Koncem 19. a počátkem 20.století nastává pozvolné splývání perníkářskářství s řemeslem cukrářským.První továrna na perník u nás byla založena r.1913 v Pardubicích.

(zdroj: Miroslav Janotka , Karel Linhart "Zapomenutá řemesla"

Komentáře

  1. Boze to vyzera fantasticky!!!! To ma tak napadlo, ze asi by som aj ja mala uz upiect pernicky :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to krásně, já si koupila takovouto dřevěnou formu na vanilkové rohlíčky. Nemáte recept na ně? Nebo nějaký fígl, jestli to jde dobře ven?

    OdpovědětVymazat
  3. Gralinko, dřevěné formy na perníky vytírám olejem i ty plechové po použití nemyju jarem jen vypláchnu teplou vodou a zůstal ten lehounce mastný film, pak jdou i pracny lehce vyklápět:o) ať se daří mokopa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky