Na zdraví !!!
pozn. ...zleva na fotografii Bezinkový,Rybízový,Ořechový, Mátový likér. Každý podporuje to naše zdraví svým nezaměnitelným způsobem, který tááák chutná :o)) Na základě vašeho přání přidávám recepty, postupně...
Ořechový likér
1,2kg zelených vlašských ořechů,10ks hřebíčku,kousek celé skořice,nastrouhaná kůra z jednoho omytého pomeranče,0,9 kg cukru, 0,9 l vody, 1l jemné vodky
Zelené ořechy je nutné nasbírat v ten čas, kdy se dají propíchnout sirkou.Nakrájíme je na plátky a spolu s kořením, alkoholem a 0,45 l svařené vychlazené vody necháme stát v 3l láhvi na sluníčku tři týdny.Občas protřepeme,nemícháme a vzhledu tekutiny se nelekáme...
Po třech týdnech scedíme přes plátno a dolijeme svařenou vodu 0,45l a 0,9 kg cukru.Promícháme a stáčíme do lahví.Necháváme uzavřené v chladu.
Mátový likér
350 - 400g cukru,1l jemné vodky,1/2l vody, vrchovatá hrst nasekané čerstvé máty
Mátu zalijeme alkoholem a necháme 10 dní louhovat na slunném místě.Po té přecedíme a smícháme se svařeným vychladlým cukerným roztokem z 1/2 l vody a 350g cukru.Před podáváním necháme ještě 20dní uležet. Je sladší, ale úžasně funguje na žaludek :o))
Bezinkový likér
2l bezinek, 1l vody, 4 lžičky kávy, 1/4 l rumu, 500g cukru
Bezinky zbavíme stopek a vaříme asi 15 minut v 1l vody.Poté přecedíme přes plátýnko.Do šťávy přidáme svařenou silnou kávu a cukr, provaříme jen do rozpuštění cukru.Po vychladnutí přidáme rum, stočíme do lahví a uchováváme v chladu.
Likér z černého rybízu
najdete na stránkách Beauty
Až se sliny sbíhají.., léčí, chutnají a jako dekorace jsou také krásné ;-)
OdpovědětVymazatVypadají moooc lákavě - receptík by nebyl???
OdpovědětVymazatMokopko, paráda... znám tedy jen ten bezinkový, a to ještě tak jako náhodou... bezinky totiž moc nemusím, ovšem v této formě je to bezva pitíčko.
OdpovědětVymazatMáš to krásně vyfocené.
Věrka
Dělávám likéry i sirupy. Je to úplně něco jiného, než kupované (hlavně ty sirupy). Máš je moc pěkně nalahvované - rovnou dát někomu jako dárek a ani to nemusíš balit. Ty recepty by nebyly špatné. Hezký večer, Ditta
OdpovědětVymazatMokopko, to je tedy příspěvek! Hřejivý, voňavý! Moje babička prý dělala likér ze zelených ořechů, ale recept se kamsi propadl...A kamarádka dělá bezinkový s kávou, výborný!
OdpovědětVymazatKrásně si je vyfotila, tak měj pohodový večer a ...na zdraví!
Helena
Moni nádhera pro oko i mlsný jazyk.
OdpovědětVymazatJednou za dva roky mně chytne likérová nálada.
Mám jistotu, že mi to hospodář nevypije, neboť likéry mu nejdou !Od loňska mám černý rybíz a bezinky. Ořechy jsem nezkoušela, protože podle recepisu ze staé kuchařky je to strašně složitý.Tvůj recepis se mi zdá jednodušší, tak budu experimentovat.
Měj se krásně podzimně
Jaromila
...ať nám krásně slouží....a víc než dost po takových dobrůtkách, to zdravíčko pookřeje a i očku zalahodí....parádička mokopko...děkujem.... :-* :-*
OdpovědětVymazatmokopko, nádherný příspěvek, originální blogový nápad....hezký večer přeje a.l
OdpovědětVymazatDámy,děkuji a doufám,že v příští sezóně plodů si vzpomenete a nějaký ten likér si vyrobíte.Připíjím na vaše zdraví Mokopa
OdpovědětVymazat