Kdoulové želé

Kdoule jsou nejen krásné a voňavé, ale i léčivé : 


* působí pozitivně na trávení a problémy žaludku (záněty,vředy), kdoule je
 vhodná při zbavování střev parazitů
* kdoule pomáhá při bolestech v krku,sušené křížaly harmonizují 
celou ústní dutinu i odstrańují zápach z úst
* konzumace pečených /vařených kdoulí prospívá lidem trpícím revma,
 pektin v nich pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi



Zima je ideální pro zpracovávání plodů kdouloně. Za okny sněhové nadělení a futeř.
 S jablíčky kdoulí vešlo sluníčko do kuchyně.

Čiré kdoulové želé 

Omyté, oloupané kdoule zbavené jádřince nakrajíme na kousky.
Uvaříme ve vodě do změknutí (cca 45 minut, možná i více).
Necháme hrnec stát přes noc.
Pak přes jemné síto nebo plátýnko přecedíme a necháme vykapat. Plátýnko
ani kousky v sítu nemačkáme, zkalilo by to želé.
To co zbude můžete použít do nákypů,jogurtu, kaší,... Já ji vmixovala
do rozdušených jablíček a vznikla tuze dobrá "přesnídávka.

Změříme si, kolik nám vzniklo šťavy a na každý hrnek přidáme 2/3hrnku cukru
a lžíci čerstvé citrónové šťávy. Po té za stálého míchání jemně vaříme
 dokud se přidaný cukr nerozpustí. Horké lijeme do skleniček a otočíme dnem vzhůru
 alespoň na pět minut.



Vaše Mokopa

Komentáře

  1. U nás dobře posloužilo kdoulové žele ke spojení ingrediencí do musli kouliček a jsou výtečné ;-).
    Děkuji za možnost využití kdoulí, jsem za ně moc ráda +-)
    s milým pozdravením... pher

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, to znie výborne! Už nejaký čas uvažujem o zasadení dule do záhrady.
    L

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky