II. adventní neděle


Zázvorky jsou vánočním cukrovím , které se objevilo na venkově po vzoru městských kuchyní ve 2.pol.19.stol. a rychle se rozšířilo. Recept z r. 1924 je na fotografii a pochází z kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Nabízím recept, který je upravený pro dnešní dobu:

28 dkg práškového cukru,28 dkg polohrubé mouky,2 celá vejce,2 žloutky, 2 lžíce mletého zázvoru, šťáva z 1/2 citronu, špetka sody nebo prášku do pečiva

Vejce, žloutky, cukr se zázvorem a šťávou šleháme v teplé lázni do pěny. Potom přidáme mouku a kypřidlo. Zpracujeme těsto a vyválíme plát 1mm silný a vykrajujeme charakteristický tvar kořene. Necháme do příštího dne oschnout a pečeme v mírné troubě do žluta...chutnají uleželé 14-21 dnů. Zahřívají a chuť v ústech zraje jako když ochutnáváme víno :o)

Komentáře

  1. juu tu sa uz pecie na vianoce :) mnam! ja som stihla zatial len medovnicky...:) ale kuk na moj blog mam tam nieco pre teba...

    OdpovědětVymazat
  2. Hi,
    this is my first visit to your beautiful blog and certainly will not be the last as I love your blog. It's so full of warmth and charm.
    Lovely post: I like your advent pillar candles.
    Do come and visit my blog if you have a chance.
    I'll be glad to show you my littl world.
    rita

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Moniko, přibylo Ti tady opět plno úžasných příspěvků, perníčky z forem, linoryt....opravdu nádhera. A moc jsi mě potěšila povídáním o zázvorkách, já recept našla v knize Vánoce od Pavla Toufara, chci je vyzkoušet, ale nevím, zda se ještě rozleží...ale Ty píšeš o třech týdnech, hmm to by mohlo vyjít. Děkuji za hezké chvilky u Tebe a přeji Ti krásný Advent.
    sar

    P.S. u mě máš ocenění:))).

    OdpovědětVymazat
  4. Á zázvorky - to je moje maminka - tu vůni tak dobře znám. Sama je nepeču, protože nikdy nejsou takové jako od ní.

    OdpovědětVymazat
  5. Mokopko, děkuju za navigaci k tvým perníčkům :-)
    Jsou krásné. Díky nim jsem natrefila na tyto zázvorky. Předloni jsem je pekla poprvé, ale nestihly rozležet. Tvůj recept jsem si z dovolením opsala. Děkuju.
    Lenka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky