Březen měsíc knihy, ale i postu

Malou knížku jsem objevila na knižním festivalu v centru na stanici Budějovická v Praze na počátku tohoto týdne. Moc mně potěšila pestrá nabídka knih, ale ještě víc kvalita jejich provedení. Nádherné ilustrace v dětských knihách, nemíním tím však obrázky typu Disney, ale opravdové ilustrace rozvíjející a prohlubující děj.
Překvapil mně poměr knih vázaných do plátna k paperbakům.Ve prospěch knih vázaných na kvalitních papírech...tím nemyslím jen křídový ;o)

Mnou vybraná knížka nese název " Duchovní křesťanské katolické jádro všech modliteb". Představuje rukopis opisované a zdobené modlitební knížky z let 1750-1850, jejíž posláním bylo prohlubování zbožnosti, opisovali a zdobili je nejčastěji venkovští učitelé.
Tuto faksimilii vydalo nakladatelství Arbor vitae a Muzeum umění Olomouc u příležitosti výstavy Růžová zahrádka.Rukopisné modlitební knížky 18.a 19. století.Sbírka Jana Poše, která se konala v roce 2009 od února do května.

Vazba původně kožená je nyní plátěná zdobená zlaceným slepotiskem




Modlitby jsou psány širokým pečlivým dobře čitelným kurentem, který je svou úrovní v kontrastu s naivně působící výzdobou. Označení stran v záhlaví každé stránky nese okřídlený andílek. Na 200 stranách nenajdete dva totožné :o)

Barvy ilustrací jsou syté a zářivé.
Vypsáno a vyrejsováno od France Štěpánka v Sytowým roku 1825


Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky