Vzorník neboli sampler Manu Propria






Velikonoční čas mně inspiroval k sestavení vlastního vzorníku. Zatoužila jsem po vyšitém textu v českém jazyce a vzorech , které mají v našich zemích tradici - podle příkladu vyšívaček z Francie nebo z Anglie či Ameriky - a navíc, aby mne vnitřně oslovil.

Prvním úskalím bylo vybrání textu.Čeština je plna háčků čárek, slova jsou dlouhá...padla volba na mou"oblíbenou latinu". Při hledání mně zaujala slova z Janova evangelia. Text, který jsem vyšila, přeložen znamená Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi (Agnus Dei,qui tollis peccata mundi, miserere nobis).

Dalším úskalím je sestavování vzorů. Sháněním informací o historické výšivce a moje netrpělivost už už začít vyšívat. Jednotlivé vzory jsem si sestavovala pomocí mřížky v počítači a vyplňovala jsem ji barvou, abych si rozpočítala jejich velikost a tvar.

Vyšívám na průmyslově obarvenou kanavu přízí Mouliné č. 7672. Např. beránek je vyšit třemi nitěmi přes dvě naproti tomu písmo je vyšito dvěma nitěmi přes jedno, abych docílila výraznějšího plastického dojmu. Fialovou barvu jsem zvolila, proto, že je to barva duchovní a v liturgii se objevuje v období vánočním i velikonočním.

Moc prosím za shovívavost, protože je to úplně první a navíc amatérský pokus, který ještě není dokončen ;o) ....

Na obrázcích je také vlastnoručně obarvená perlička. Použila jsem směs kávy, čaje a cibulových slupek. Vše jsem s látkou povařila asi pět minut, pak pod proudem vlažné vody vypláchla nečistoty. Myslím, že efekt patiny času a prachu z půdy je dokonalý. Těším se na modrozelenou výšivku, která této látce bude slušet :o))

Komentáře

  1. odpadnem...ved to je nadhera...skladam klobuk, pretoze na prvy pokus to je dokonale! :) paci sa mi to velmi...uz sa tesim na hotove dielo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky,

    je to krásné. Zajímavé. Moc se mi to líbí.

    Krásný večer. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Moni, sampler je úžasný! Líbí se mi zvolené motivy, barva a to jak sis pohrála s plasticitou.
    Ta latina je se sem hodí lépe. Čeština je krásný jazyk, ale dlouhý, to máš pravdu.
    Už se moc těším na hotové dílo.

    Ta obarvená perlička nemá chybu. Já to jednou zkoušela a moc se mi to nepovedlo. Můžu se zeptat jak velký kus látky jsi barvila?

    Krásný víkend
    Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Evi, napoprvé jsem barvila kousek o rozměrech 22x17 cm a v té samé lázni za chvíli kus 38x28cm.Byly to zbytky.Cibule s čajem způsobí žlutavý nádech, káva tomu dodá hnědošedavou patinu.
    Se vzorníkem jsem myslím tak v jedné třetině.Plánuji abecedu a šestihranné motivy s monogramem a datem vyšití.Více ti napíšu do mailu.Získala jsem dvě knihy o krojích ;o),bude o čem psát.Pěkný víkend mokopa

    OdpovědětVymazat
  5. Moni, díky už se moc těším na mail :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky