Fialkové potěšení


Zahrada na faře i v nevlídném počasí tohoto víkendu voněla fialkami. Každý rok v době jejich kvetení neopomeneme sníst nějaký ten kvítek...a pak se políbit.Zkuste to a uvidíte, jaká je to voňavá slast ;o)

Kdysi se vyráběli bonbónky Fialky proti kašli, tam ovšem kromě aroma byl i oddenek, který obsahuje látky, které usnadňují vykašlávání. Nejsem žádný cukrář, ale zkusila jsem vyrobit jejich domácí obdobu pouze z kvítků.Připravila jsem si hustší zdobící polevu na perníčky.Květy jsem máčela a kladla na plech s pečícím papírem a sušila je velmi zvolna v otevřené troubě. Krásně voní a chrastí...možná by se daly uchovat v suchu, ale toho se asi nedočkají...

P.S. Napoleonova žena Josefína milovala fialkovou vůni. Když Napoleon zemřel, byla v medailonu, který držel v ruce, nalezena kadeř jejích vlasů a fialky...

Komentáře

  1. To je úžasný nápad, to tedy musí být voňavé...Hezký začátek nového týdne...Helča

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky Moni,

    jé bonbonky, ty bych si dala. Vypadají lákavě a voňavě. Nám na zahradě taky kvetou fialky, ale já nevím kdy se tam dostanu ... už aby bylo hezky a já mohla kočárkovat ;)

    Jo a taky se mi líbí ten nápad s ruličkama od toal. papíru. Super využití, člověk furt hledá a kupuje umělohmotné květináčky a přitom se dají krásně využít tyto ruličky, které se v přírodě pak rozpadnou a neznečišťují ;)

    Teda chvilku jsem tu nebyla a tady je tolika krásy. Tác a ubrouskovník je úžasný a dokonalý.
    A ten svícen s paškálovou svící je nádherný ... moc krásná památka. Ten bych opatrovala jako oko v hlavě ;)

    Krásný nový týden
    Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Mokopko,pamatuji si ty bonbony připomněla si mi jejich chut a vuni!!! Vím, že je prodávali na pouti a pak už jsem se s nimi nesetkala ale ta vuně a chut se nedá zapomenout!!! Pěkné fotky!
    Krásný den a celý týden
    Fleurette

    OdpovědětVymazat
  4. Mokopka, Ty si prameň skvelých nápadov, starých dobrých zabudnutých nápadov. Dnes čo budeme robiť? Ochutnávať fialky! L

    OdpovědětVymazat
  5. Teda Moni,
    už dlouho jsem neviděla takovou romantiku, tenhle příspěvek je jako pohlazení a tááák bych si dala fialkové bonbóny, to musí být krása!

    OdpovědětVymazat
  6. Moni,
    dnes jsem si zrovna na bonbony fialky zavzpominala.Varila jsem si caj z cerneho rybizu a ta vune mi je pripomenula a rikala jsem si z cehopak se asi vyrabely.Ty jsi ale sikulka!
    A jeste takova zvlastnost.Me prababicce by tento mesic bylo 124 let,narodila se v mesici,kdy fialky kvetou.Jeji cich byl v naprostem poradku az na to,ze necitila vuni fialek.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem se tu rozepsala a na to nejdulezitejsi zapomnela:)) Mas u mne na blogu oceneni!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky