pondělí 19. dubna 2010

Káva z kořene pampelišky lékařské




Při zakládání záhonů na farské zahradě jsem využila receptu z www.ekozahrady.com na kávu z pampeliškových kořenů, kde jsem čerpala i nápad s nakladáním pampeliškových poupat do jablečného octa :o) Vyrývala jsem staré několikaleté plevele a mezi nimi i smetánku. Proč takový dar přírody vyhazovat ?!Kořeny jsem vydrhla, nakrájela na 2-3cm kousky a usušila. Po té jsem je na suché pánvy opražila až zavoněly. Před použitím si namelu na mlýnku množství kávy, které ihned spotřebuji. Podle chuti ji kombinuji s instantní kávou nebo ji přidávám do špaldové kávy či Cara.Takto smíchanou kávu nesladím a přidávám buď mléko nebo sójovou smetanu. Na šálek používám dvě rovné čajové lžičky mletého kořene, ale samozřejmě záleží na chuti a velikosti hrnečku ;o)

Jsem ráda, že vás minulý příspěvek o nakládání poupátek oslovil. Osobně si myslím, že na chuť plevelů je nutné si postupně zvykat.Máme chuťové pohárky zdevastované solí, cukrem a jinými kyselinkami.Ve standardní globalizované kuchyni například téměř chybí hořká chuť, která je nutná nejen pro zažívání...a hlavně prostřednictvím plevelů jíme živou vitální potravu.Když máme ještě to štěstí, že máme zahrádku,víme z čeho rostou, máme vyhráno :o))

4 komentáře:

  1. Opäť chválim a teším sa, že sa dozvedám zasa niečo zaujímavé a jednoduché na pripravenie. Priznám sa, že púpavy nevytrhávame, zatiaľ nie sú v záhonoch. L

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky .. zajímavéé .. receptík vyzkouším, pampelišek je na statku hromada :o)) hezký den. K

    OdpovědětVymazat
  3. krásný den mokopko,

    týjo...já naprosto žasnu....pampelišek máme habakuk....vyrýpnuté pampelišky ze záhonu házím na trávu a manžel je pak sekačkou rozemele na kousky, a posekaná tráva zůstává na trávníku, takže živiny se hezky použijí svůj ke svému, ale kafito z kořene pampelišky jsem ještě nikde nečetla ani neslyšela, asik to vyzkouším, protože kafi můžu jen rozpustné s hodně mlékem, a raději různé náhražky...si mojí velkou inspirací...za to ti díííky...pherenis

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že se můžu podělit. Neuveřejňuji nic co bych nevyzkoušela a u nás doma nezdomácnělo...Stále je co objevovat, hlavně to jednoduché a přirozené...Děkuju

    OdpovědětVymazat