Topinambury a poupata pampelišek...
V koutě farní zahrady nám rostou topinambury. Mají vynikající křehké šťavnaté hlízy.Dají se zpracovávat do té doby než začnou rašit. Jíst je můžeme syrové nebo tepelně zpracované. Dnes jsem je přidala do zelného salátu...
(pozn. Topinambury se pyšní až šestnáctiprocentním obsahem inulinu, což je cukr vhodný pro diabetiky. Pravidelná konzumace topinambur vám tak může pomoci ke snížení krevního cukru a cholesterolu v krvi, regulaci krevního tlaku, zlepšení zažívání a ochraně jater a ledvin. Dále se topinamburům připisují detoxikační a antistresové účinky.

Hlízy jsou také vhodným zdrojem vlákniny, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a křemíku.)
... do kterého jsem přidala i naložená poupata pampelišek. Jsou z minulého jara a jejich příprava je velmi jednoduchá. Otrhaná a omytá pevná poupata zbavíme hořkých kalichů.Naskládáme do skleničky a zalijeme jablečným octem. Získáme velmi pikantní zpestření salátů, chlebíčků atd. Chutí se blíží olivám s pikantní kyselostí...


Vypadá to nádherně. Mě ale topinambury velmi zklamaly. Koupila jsem je extra od zahradkáře a pak jsem celou tašku vyhodila. Všichni kolem mě si je vychvalují, jakou mají oříškovou chut´, ale já je fakt nemusím. Ani batáty. Asi je to tím, že je neumím připravit. Ale zato zase zbožňuji pohanku a tu zase nemusí můj přítel. Zkusím ten recept na ty nakládané pampelišky-olivky máme rádi oba, tak snad budu mít v kuchyni úspěch aspoň s tímhle:-))....
OdpovědětVymazatDobrý den, musím říct, že ač salát vypadal úžasně, topinambury mě taky nenadchly. Ale ty pampelišky, to je úžasný nápad, jsou to vlastně takové kapary po česku. Ráda to vyzkouším. Moc zdravím Helena
OdpovědětVymazatAhoj Moni,zitra vyrazim na pampelisky :) Jak dlouho musi byt nalozene,nez je zacnes konzumovat? Nikdy jsem kvety takhle upravene nevidela ale vypadaji skvele,stejne jako salat!
OdpovědětVymazatAhojky Moni,
OdpovědětVymazattak topinambury jsem ještě nejedla. A o nakládaných poupatech jsem taky neslyšela, ale zní to dost dobře :) Že bych vyzkoušela aspoň ty pampelišky?
alát vypadá jedle!
Krásný den
Eva
Danah, samozřejmě...písnu mail nebo SMS,kdy budu na faře. Chtěla bych koncem tohoto týdne (od čtvrtka).Ozvu se.Vše dostaneš i k ochutnání ;o))
OdpovědětVymazatMoni,konzumovat je začínáme,když změní barvu.V octě se nekazí,takže je můžeš otevřít, kdy chceš a záleží na chuti :o))
no jeden by ani nepovedal, co vsetko sa da zjest :) vyzera to zaujimavo :)
OdpovědětVymazat