Druhá adventní neděle

... zní hudbou rorát, které nás doprovázejí po celý adventní čas při východu jitřní hvězdy. "Rorate coeli de super..."je text staré adventní písně ze 16.století a v českém jazyce to znamená " Rosu nám dejte nebesa...". Odtud se vzal název pro adventní liturgické písně mariánské mše sloužené ještě před východem slunce.




(pozn. ...perníkové těsto si odpočinulo, ozdobné perníky vyklopené z forem zaschly a mohla jsem je začít péct, využila jsem horkou troubu, do které jsme vsadili s manželem plechy s perníčky určených k mlsání u štědrovečerního stolu)


Přeji vám tvořivé ruce, ale především srdce, které se dá otevřít pouze zevnitř!!!
Vaše Mokopa

Komentáře

  1. Moni opět nádherná slova a nádherné obrázky...Máš překrásné formy na perníčky,a i ty s těma mandličkama jsou nádherné...U tebe to prostě dýchá starými časy...Nádherné dny.Monis

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné perníčky, milé povídání.
    Zdravím.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Moni,
    nádhera - jako by se u vás zastavil čas a slyším tikot starých pendlovek, vnímám teplo z kamen a vůně koření prostupuje vše vůkol...jen přivřít očka a vnímat tu nádhernou atmosféru!!
    Krásnou druhoadventní neděli všemu, co u vás žije!
    Objímám!

    OdpovědětVymazat
  4. Návštěva u Vás je pro mě malým svátkem, děkuji za ten pocit radosti... HanaL.

    OdpovědětVymazat
  5. Mokopko, to je taková krása - perníčky z forem jsou jako z pohádky. A nejen perníčky.
    Krásný večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherná předvánoční atmosféra jako ze starých časů. Perníčky jsou kouzelné ...
    Hezké a pohodové dny adventu.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Mokopko, přeji Ti ze srdce překrásné adventní časy, věřím, že si je užíváš v lásce, klidu a harmonii po boku těch nejblžších, DĚKUJI TI za hřejivá a něžná pohlazení, která se nám dostávají na Tvých stránkách úžasného blogu....

    OdpovědětVymazat
  8. Mokopko,
    chtěla bych se zeptat na recept na perníkové těsto do forem.Mám nějaké formy a chtěla bych je zkusit upéci a nevím,zda je těsto stejné jako na normální perníky.
    Moc Ti děkuji a přeji krásné prožití adventu.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško,těsto je jiné.Nejdříve rozpustím med a přidám koření téměř do vychladlé směsi dám hladkou mouku a to tolik, aby vznikla tzv. medová kaše, která zraje při pokojové teplotě 2-3 dny a to proto, aby perníky nepraskaly.Po té do medové kaše přidávám postupně mouku a zpracovávám těsto,to trvá přibližně hodinu, také proto aby těsto bylo hladké.Je to poměrně namáhavé.Těsto zase zraje tak týden. Poté vtlačuji do vymazaných forem a vyklopené na plechu se nechávají "osychat"zase asi tak tři dny.V troubě je peču zvolna, potírat před pečením se mohou karamelem nebo medem s bílkem.Nebo hnědým potravinářským barvivem...zadělávám stylem "přiměřeně".Mokopa

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky Mokopko,

    teda, tak krásné fotečky. Dostala jsi mě perníčkama, jsou nejkrásnější, kdy jsem kdy viděla. Klobouk dolů.

    Poklidný čas vánoční. Eva

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý večer Mokopko,máte nádherný blog.Plný milého počteníčka a překrásného tvoření.Úplně dokáže pohladit na duši.Děkuji Marie.

    OdpovědětVymazat
  12. Překrásné a naprosto originální perníčky.

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Mokopko, tvůj tvořivý duch je nekonečný, tvoje ruce nesmírně šikovné, stále se sem chodím kochat a ááááchat, i když třeba nenapíšu. Máš to kouzelný!!!
    Krásný adventní čas vinšuju.
    Dana

    OdpovědětVymazat
  14. krásné moc ,mám nové formičky,tak poprvé letos vyzkouším!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky