Chléb...

První pokus o kváskový špaldovo žitný chléb pečený v troubě. Kvásek jsem založila z mouky a vody. Udržovala jsem ho po tři dny. Bochníček byl občas pohlazen během pečení vodou. Recept bohužel není, protože jsem těsto připravovala metodou "přiměřeně" :o) Přesvědčila jsem se, že nepotřebuji elektrickou pekárnu, protože hnětení těsta rukou se nedá ničím nahradit. Ruce a dlaně se obtiskují do budoucího bochníčku...a jeho prostřednictvím se k nám vrací naše vlastní energie... moudrost a zkušenost předků (nejen nezbytost :o).

Komentáře

  1. Ahoj, chlebík se Ti povedl parádní, já jsem si na kváskový ještě netroufla. Pekárnu taky nemám, buď hnětu rukama, když spěchám nebo se mi nechce uhněte ho i robot. A chleba prostě má být bochníček a ten mi pekárna neudělá.
    Krásný den
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Mokopko, napsala si to tak krásně, že se úplně stydím napsat, že mám pekárnu (asi měsíc) a moc s ní kamarádím - chleba z ní dokáže nasytit a uspokojit neustálý hlad mého syna (14 let)...
    Měj krásný den, moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Mokopka, tak toto dám prečítať aj svojmu manželovi a tebe vrelo odporúčam knihu Ukrojte si u nás od Josefa Staněka:)
    S prianím krásneho dňa, Gabi

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Mokopko.Ve tvých slovech je velká pravda.Krásně jsi to napsala.Přiznám se ,že jsem nikdy domácí chleba nepekla.Ale už delší dobu se k tomu odhodlávám.Takový domácí celozrný chlebíček,to mě moc láká....Měj krásný ,odpočinkový víkend.Lena

    OdpovědětVymazat
  5. Moni, krásne a pravdivé slová. Taká bežná a základná vec a dnes je to pre nás veľká veda, to je paradox, čo? Aj my sa obídeme bez spotrebiča, chlieb sme piekli zatiaľ s droždím, ale Tvoj je veľkou výzvou, aby sme si to skúsili aj my. Mojou túžbou je mať pec na chlieb (aj na pizzu a kačicu :-D)
    Nech vám chutí a prináša pozitívnu energiu. :-* L

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky