Procházka farskou zahradou II.

...dnes si vás dovolím pozvat do malého zelinářského koutku , který vznikl před pěti lety na dvoře.Na první fotografii je vidět ,krom jiného, jak je fara netypicky daleko od farního kostela sv. Blažeje. Jedná se o celkový pohled na zelinářskou zahrádku od brány vedoucí na dvůr. Bohužel cihlový plot není náš,ale sousedův.Vysázela jsem před něj ptačí zob, tavolník ,zlatý déšť...ale ještě nějaký čas potrvá než výhled na plot zakryjí...sezónně tento problém řeší rostliny ačokči, které se souhlasem souseda plot obrostou a prorostou.Užitek tak mají obě rodiny :o)
*
Srdcem zelinářské zahrádky je větší záhon ve tvaru písmene S, kde pěstuji cibuli, pórek, kmín, dva druhy špenátu, rukolu , kedlubny, saláty, asijské listové zeleniny, třapatku nachovou, měsíček, ředkvičky.Velký záhon je pro rajské, feferonky,bazalku. Menší záhonek s kořenovou zeleninou,jahodiště,bylinnou spirálu, polostinný záhon s topinamburami...
  
... na druhé fotografii vpravo jsou topinambury ,za nimi vyčuhuje kokořík, vlevo od něho klokočí. Záhonku v polostínu vévodí obrovská rebarbora, pod níž mám místo pro zakořeňování  odebraných rostlinných řízků, okraj lemuje pažitka ...také v tomto záhonu rostou konvalinky a časně z jara i medvědí česnek.
 ...na třetí fotografii se choulí za výpletem ošlejch (cibule),rajčata, feferonky, špenát a zbytek ředkviček pěstovaných na semeno.
 ...tady vidíte jak vytáhla rebarbora v květníku a jak krásně vykvetla. Kryje trochu výhled stromku arónie, ale to je jen dočasu než odkvete. Pod arónií roste máta, kterou hodlám vysadit ještě pod další ovocné stromy, protože stromy chrání, ale také dodává svěží a výraznější chuť ovoci. V popředí fotky je malé jahodiště, kde si připravuji nové sazenice pro jahodiště větší, které je v zahradě.
 ...a na závěr malý detail bylinné spirály, kterou už z farské zahrady dobře znáte ...
Příště vás pozvu k podrobnější prohlídce bylinek,které nejsou tak známé,ukáži vám různé druhy špenátů, listové zeleniny,drobného ovoce...
Děkuji za trpělivost a brzy na viděnou :o))
vaše Mokopa

Komentáře

  1. Mokopko u tebe je tak krásně, moc se mi líbí jak máš všechno dělané tak jako v dřívějších dobách. Moc se těším na bylinkovou zahrádku, fotka je lákavá.
    Krásné dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Také se těším na prohlídku. Bylinky mám moc ráda nejen k jídlu, ale také jako motiv na vyšívání a na různých dekoračních věcech.
    Ať se daří! ♥♥♥
    evice

    OdpovědětVymazat
  3. Mokopko, péče a láska je vidět na každé fotce, moc děkuji za procházku!
    Poklidný večer přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Na farské zahradě, z kraje do kraje
    srdcem a láskou vše pěstované,
    dobrým slovem podpořené.
    Kdo na vlastní oči spatří tu krásu,
    toho pohltí dávanou láskou.
    Tato podívaná není jen
    na jediný mžik,
    častěji a častěji,
    chce tu každý být :-))...
    Jsem tam...
    oči stačí přimhouřit.

    S láskou a obejmutím....pherenis

    OdpovědětVymazat
  5. To je hotové zahradnictví. Líbí se mi, jak máš všechno promyšlené a vidím za tím vším obrovskou pracovitost co nese svoje plody. Spíš než farská na mě tvoje zahrada působí jako rajská.

    OdpovědětVymazat
  6. Mokopko,
    přesně tak jak píše Vlaďka , né farská, ale rajská :-)
    Krásné červnové dny !

    OdpovědětVymazat
  7. Chodím sem pravidelně .. pohladit duši.
    Příště přijdu zas a pohladím i smysly u bylinkového příspěvku, byť jen pomyslně .. ale z Vašich fotek a psaní docela přesně !
    Díky
    El. ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Moc vám děkuju ...dojaly jste mně svými komentáři.Stále tento koutek považuju za provizorní do té doby něž pozemek oplotíme a pak zeleninová zahrada bude v divočině což je třetí část našeho pozemku.

    Vřele doporučuju sehnat si milou knihu Zdravá zahrada od Heleny Vlašínové..ta je mou velkou inspirací spolu s www.ekozahrady.com Děkuju a brzy nashledání Mokopa

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky