Vůně tymiánu a chuť rajská...

....nastává sklizeň rajských jablíček všech druhů a velkostí, proto jsem se rozhodla nabídnout  vám dva recepty vonícím tymiánem a středomořím...
 Polévka rajčatová s bazalkou a tymiánem1 lžíce olivového oleje a máslo 1 velká cibule nasekaná najemno, 2 stroužky česneku,rozmělněného,300g brambor ,600g čerstvých rajčat,2 lžíce rajčatového pyré,750 ml kuřecího vývaru,hrst čerstvých bazalkových lístků a bazalkové pesto, chléb k servírování ( v mém případě krutóny s tymiánem a česnekem)
Na rozpáleném oleji a másle opékáme tři minuty cibulku a česnek vsypeme nakrájená rajčata a brambory na kostky a pyré. Vaříme chvilku a přilijeme kuřecí vývar a opepříme. Necháme bublat pod pokličkou dokud brambory nezměknou.Rozmixujeme a servírujeme bazalkou s pestem a kolečkem rajského ... přidala jsem krutóny ovoněné tymiánem a česnekem.

Je výtečná  lehoučká hladká krémová voňavá středomořská....
*

Rajčatový koláč s karamelovou cibulkou
těsto:85g másla ,175 g hladké mouky,1/2 prášku do pečiva,50g parmazánu ,hrst tymiánových lístků,1 žloutek
na karamelizovanou cibuli:  3 velké cibule nakrájené na měsíčky, 50 g másla, 1 lžička cukru
- na másle a oleji opékáme cibuli na středním plameni asi deset minut dozlatava , vmícháme cukr a necháme zkaramelizovat
náplň: 25g másla,1 lžíce olivového oleje , 1 lžička cukru,1 větší stroužek česneku,pár snítek tymiánu, 3-5 masitých rajčat ,tence pokrájených,300g cherry rajčat,100g feta sýru

Nejdříve si připravíme karamelizovanou cibulku.Troubu si předehřejeme na 200°C a pustíme se do těsta.Z mouky a másla uděláme jemnou drobenku a přidáme strouhaný parmezán,lístky tymiánu a špetku soli se žloutkem. Těsto dáme odpočinout do chladu. Do pánve po cibuli přidejte olivový olej a máslo,přidejte snítky tymiánu a česnek... až to zavoní...ne déle než minutu.Těsto dáme do formy a rozprostřeme na něj zkaramelizovanou cibulku dva druhy rajčat,osolíme ,opepříme,přidáme sýr a přelijeme  olejem s tymiánem...pečeme 25 minut , necháme mírně zchladnout a krájíme .... 


Dobrou chuť  a příjemné srpnové užívání přírody
vám přeje
Mokopa

Komentáře

  1. Polévku jsme dělali zrovna včera:-)Ale koláč ani neznám a vypadá úžasně,díky za receptík!!

    OdpovědětVymazat
  2. Mokopko,
    rajská jablíčka mám moc ráda , ale rajskou polévku nějak ze školních jídelen nemusím ;-)
    Možná bych si mohla poopravit chutě .
    Za to rajčatový koláč bych si dala hned ;-)
    Díky za nové recepty a krásné dny !

    OdpovědětVymazat
  3. Moni, tak to je úplně rajský příspěvek. Polévku dělám hodně podobnou, slané koláče mám moc ráda, proč nevyzkoušet ten tvůj, vypadá skvěle.
    Pohodové odpoledne, zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, to je ten koláč, čo sme mali, ten bol vynikajúci (a to ja nejem syr). Pravé letné osvieženie (to znie ako reklama na Coca-Colu, ale toto je lepšie osvieženie :-)).
    Paradajkové polievky mám rada všetky - aj tú klasiku z pretlaku s klinčekmi a cukrom, aj takéto z čerstvých rajčín. Vďaka za recepty, máš to nádherne prestreté. L

    OdpovědětVymazat
  5. Jé,Lucko, to jsem ráda,že ti chutnalo,mně nějak ušlo, že nejíš sýr...už si to budu pro příště pamatovat :o)) více v mailu.Objímám Mokopa

    OdpovědětVymazat
  6. Děvčata,koláč určitě vyzkoušejte je lehký křehký a chutě se krásně doplňují.

    Polévka je osvěžující a z té ze školních kuchyní nemá nic společného.Ilonko, zkus přeprat předsudky a ochutnej...:o))

    Děkuji Vaše Mokopa

    OdpovědětVymazat
  7. Pohled, který učaruje,
    vůně, která omámí,
    chuťové pohárky jsou fascinovány
    naplněny dokonalostí a plností,
    která se snoubí s lahodným prolnutím všeho
    co kolem nás je darem.....
    vypadá to,že neodolám, a zkusím naplnit i mé pohárky letní chutí co se nabízí :-))...

    děkuji....pherenis

    OdpovědětVymazat
  8. Rajskou polévku máme moc rádi.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky