Krétské chutě a vůně....

Pokaždé, když jsem objevila pravý jasmín,
zabořila jsem do něho nos.
Andělská vůně...

 Pichlavá opuncie ;o)
 Mandarinky
 Granátová jablka sklízeli ptáci a my ...

 a spousty voňavé květeny a jiného stromoví. 
*
Pro nás bylo velkým potěšením poznat krétskou tradiční kuchyni...naše dobrodružství nás zavedlo do přístavu Chora Sfakia a to do taverny DELFINI. Čekalo nás velké překvapení. Obsluhovala nás majitelka Martina Dourountaki. Dostalo se nám vřelého přijetí a vyčerpávající vyprávění ve slovenštině o krétské kuchyni (zvláště o té sfakijské, která je opravdu vyhlášená) a také o běžném životě na ostrově s jeho plusy i mínusy.
Poprvé jsme tu ochutnali Ntakos (někdy i Dakos, Dako) a já získala návod na jeho přípravu. Je to neslavnější salát a jeho foto najdete v každé krétské kuchařce.
Po té jsme měli skopové v jogurtové omáčce, která je specialitou Martina muže Manolise. Pak jsme ochutnali uzené vepřové maso na bylinkách, které se sbírají vysoko v horách. Pokapané pár kapkami citrónu ... to byl gastronomický zážitek :o). Dále jehněčí zapečené v těstě se sýrem  (koláč). A ke kávě jsme dostali Sfakia koláč, plněný sýrem a politý tymiánovým medem ... Jehněčí koláč jsme si odvezli se sebou do apartmánu a druhý den nahřáli.
Moc vzpomínáme na pohostinství, se kterým jsme se setkali. A pokud budete poblíž, určitě se stavte...zažijete malou "řeckou " svatbu :o))


*
Moje verze
Ntakos


Dako - chleba, který je základem tohoto salátu, jsem si přivezla. Ale již jsem s úspěchem použila i v troubě sušené celozrnné bagety nebo křehké houstičky ze zdravé výživy. Tento základ se polévá směsí ze strouhaných rajčat, olivového oleje, vinného octa, někde se přidává oregáno. Další vrstvu tvoří kozí nebo ovčí sýr typu Myzithra (tvrdý nakyslý sýr, je sušší). Dochutí se pár olivami a já přidám hladkou petrželovou nať...
Musím se přiznat, že je to silně návykový pokrm a zapadl spolu s dalšími do naší všednodenní kuchyně a obohatili ji o svěží a jednoduché chutě.
O zdravé stránce krétské kuchyně ani nemluvě...
např. nikdy jsem nevěděla jak rozdílně chutnají olivové oleje...myslela jsem si, že stejně. Mýlila jsem se ... ten krétský je nejlepší a změnil můj poměr k olivovému oleji. Totéž je s olivami ... dalo by se dlouze psát . Ale jak víte, na to já moc nejsem ;o)

Dobrou chuť

Mokopa

Komentáře

  1. Mokopko, díky za povídání a fotky... musel to být zážitek se vším všudy...
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam :-)
    Celá séria o Kréte je pekná, vďaka.
    L

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky