pátek 23. dubna 2010

Koruna, rozmarýn a vyšívání


Zkusila jsem dva postupy obarvování vyšívací látky v lázni z kávy, čaje a cibulových slupek.Na prvním obrázku jsem zvolila pořadí - vyšít a po té obarvit, na druhé detailní fotce je postup obrácený, tj. obarvila jsem látku a poté vyšívala. Obě techniky mají téměř stejný výsledek. Barevnost vyšitého motivu v prvním případě není tak zářivá...

obr.č.1
obr.č.2

pondělí 19. dubna 2010

Káva z kořene pampelišky lékařské




Při zakládání záhonů na farské zahradě jsem využila receptu z www.ekozahrady.com na kávu z pampeliškových kořenů, kde jsem čerpala i nápad s nakladáním pampeliškových poupat do jablečného octa :o) Vyrývala jsem staré několikaleté plevele a mezi nimi i smetánku. Proč takový dar přírody vyhazovat ?!Kořeny jsem vydrhla, nakrájela na 2-3cm kousky a usušila. Po té jsem je na suché pánvy opražila až zavoněly. Před použitím si namelu na mlýnku množství kávy, které ihned spotřebuji. Podle chuti ji kombinuji s instantní kávou nebo ji přidávám do špaldové kávy či Cara.Takto smíchanou kávu nesladím a přidávám buď mléko nebo sójovou smetanu. Na šálek používám dvě rovné čajové lžičky mletého kořene, ale samozřejmě záleží na chuti a velikosti hrnečku ;o)

Jsem ráda, že vás minulý příspěvek o nakládání poupátek oslovil. Osobně si myslím, že na chuť plevelů je nutné si postupně zvykat.Máme chuťové pohárky zdevastované solí, cukrem a jinými kyselinkami.Ve standardní globalizované kuchyni například téměř chybí hořká chuť, která je nutná nejen pro zažívání...a hlavně prostřednictvím plevelů jíme živou vitální potravu.Když máme ještě to štěstí, že máme zahrádku,víme z čeho rostou, máme vyhráno :o))

neděle 18. dubna 2010

Topinambury a poupata pampelišek...

V koutě farní zahrady nám rostou topinambury. Mají vynikající křehké šťavnaté hlízy.Dají se zpracovávat do té doby než začnou rašit. Jíst je můžeme syrové nebo tepelně zpracované. Dnes jsem je přidala do zelného salátu...

(pozn. Topinambury se pyšní až šestnáctiprocentním obsahem inulinu, což je cukr vhodný pro diabetiky. Pravidelná konzumace topinambur vám tak může pomoci ke snížení krevního cukru a cholesterolu v krvi, regulaci krevního tlaku, zlepšení zažívání a ochraně jater a ledvin. Dále se topinamburům připisují detoxikační a antistresové účinky.
Hlízy jsou také vhodným zdrojem vlákniny, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a křemíku.)


... do kterého jsem přidala i naložená poupata pampelišek. Jsou z minulého jara a jejich příprava je velmi jednoduchá. Otrhaná a omytá pevná poupata zbavíme hořkých kalichů.Naskládáme do skleničky a zalijeme jablečným octem. Získáme velmi pikantní zpestření salátů, chlebíčků atd. Chutí se blíží olivám s pikantní kyselostí...

Jemně nakrájené zelí smíchané se sirkami z topinambur, pro barevnost kousek kapie, naložená poupata z pampelišek, malinko nastrouhaného křenu, olivový olej, sůl ...


...a dobrou chuť :o))

neděle 11. dubna 2010

Fialkové potěšení


Zahrada na faře i v nevlídném počasí tohoto víkendu voněla fialkami. Každý rok v době jejich kvetení neopomeneme sníst nějaký ten kvítek...a pak se políbit.Zkuste to a uvidíte, jaká je to voňavá slast ;o)

Kdysi se vyráběli bonbónky Fialky proti kašli, tam ovšem kromě aroma byl i oddenek, který obsahuje látky, které usnadňují vykašlávání. Nejsem žádný cukrář, ale zkusila jsem vyrobit jejich domácí obdobu pouze z kvítků.Připravila jsem si hustší zdobící polevu na perníčky.Květy jsem máčela a kladla na plech s pečícím papírem a sušila je velmi zvolna v otevřené troubě. Krásně voní a chrastí...možná by se daly uchovat v suchu, ale toho se asi nedočkají...

P.S. Napoleonova žena Josefína milovala fialkovou vůni. Když Napoleon zemřel, byla v medailonu, který držel v ruce, nalezena kadeř jejích vlasů a fialky...

pátek 9. dubna 2010

Rozsazování bazalky


pozn. ... využila jsem ruličky od toaletního papíru. Bazalku vysadím na záhon s rajčaty.Vzájemně se podporují a sluší jim to vedle sebe nejen na talíři :o) Ruličky je také možné využít pro přípravu sadby zelí, brokolice, mezistupeň pro sadbu rajčat atd. Vytvoří se silné kořeny. Možné je i s ruličkou rostlinky vsadit do země. Papír se v půdě rozloží a pochutnají si na něm žížaly.

*
"Muž bude vždy milovat ženu, od níž přijme bazalku."
Sir Thomas More
tudorovský státník a filosof
(1478-1535)

*

pondělí 5. dubna 2010

Konec i začátek...alfa i omega




Velikonoční svíce, označovaná též jako paškál (z candela paschalis cerea) je symbolem vzkříšeného Krista. Na svíci je vidět kříž, který doprovázejí řecká písmena A (alfa) a Ω (omega).Tato písmena symbolizují , že Kristus je začátek a konec.Do kříže je vsazeno pět kadidlových zrn, které představují pět ran Kristových na kříži.Také bývají do kříže vepsány jednotlivá číslice letopočtu. Paškál se v kostele rozsvěcuje při každé bohoslužbě během velikonoční doby, které trvá až do Letnic , tj. zhruba následujících padesát dní.

(pozn. ...na obrázku je též vidět velikonoční mazanec v ošatce ozdobené dečkou ve tvaru kříže jejíž konce zdobí motiv beránka božího)

Děkuji za všechna přání k Velikonocům a všem přeji vzkříšené krásné jaro po dlouhé zimě a obnovení životní síly...


pátek 2. dubna 2010

čtvrtek 1. dubna 2010

Tác a ubrouskovník



(pozn. vyrobeno pro kamarádku, která si donesla surový dřevěný tác, který byl nějaký čas používán.Tak jsem jí z něj vyrobila ještě používanější. Stojánek na ubrousky byl objednán a je vyroben do jídelního koutu...barevně na míru ;o))