neděle 6. listopadu 2011

Dýňová polévka a koláč z fary




...základ dýňové polévky z fary je cibule orestovaná na olivovém oleji, k ní byla přidána na kostky nakrájená dýně Hokaido, ochucená sójovou omáčkou, domácím polévkovým kořením a kouskem sušené feferonky


...do hotové polévky ještě pro zvýraznění chuti malinko extra panenského olivového oleje s petrželkou a může se podávat...


dýně Hokaido a Festival


dýňový koláč pečený v dortové formě



400 g dýně
3 jablka
citronová kůra
skořice
sůl
mandle
150 g hladké mouky
90 g másla
1 lžička prášku do pečiva

Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané
a vysypané koláčové formy,povrch posypeme mandlovými plátky.
(recept z
http://www.dynovysvet.cz/products/dynovy-kolac/ )

- na faře byla do dýňovojablečného pyré přidána kapka rumu a sypký vanilkový puding, povrch ozdobily opražené mandle...a soulad podzimních chutí byl dovršen :o)

O dva roky později byl koláč vyšperkován ještě nitkami domácího karamelu
 a to je teprv nebeská mana :o))

13 komentářů:

  1. Nevím, jestli bych našla odvahu jít do dýňové polévky, ale koláč vypadá super. Cumlám si tady svoji ranní kávu a přikusuji tvůj koláč a je mi blaze.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, mňam... Polívku chystám dnes taky, do misky stejného vzoru, je jen jedna, musím dokoupit :).
    Koláč taky vypadá lákavě, díky za recept.
    Peču občas carrot cake, v pátek naposledy, ale místo mrkve jsem do něj dala dýni - zasvěcení si pochvalovali, ostatní nepoznali :)).
    Krásný den! M

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju,polévka z hokaida není sladká a kousek papričky jí dodá šmrnc :o).Mariano,misky mám čtyři a ještě hrnec na vařečky,hrníčky atd. Kolegyně z bývalé práce byla Terezinou(keramička) nejlepší kamarádkou :o))Krásné barevné dny Mokopa

    OdpovědětVymazat
  4. Polévka z dýní z farské kuchyně zavoní u stolu,
    zahřeje údy podzimem prokřehlé, dodá potřebnou energii, navodí úžasné chuti na koláč dýňový od farské hospodyně stvořený.
    Ke kávičce či čaji, chuti neodolá a vše příjemné spojí.

    Taky bych si dala a jen se v klidu olizovala nad výtečnou farskou kuchyní.. :-)))

    pherenis

    OdpovědětVymazat
  5. Kdykoli se tu stavím na návštěvu, je mi vnitřně tak nějak krásně..
    El. ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to dobře, ale to by manžel nepřežil.

    OdpovědětVymazat
  7. Amelie,nechápu co ti mužský proti dýním mají , ale pokud ochutnají tak pochválí a příští podzim si dají nášup (proto ta feferonka do polévky jako udička pro toho mého :o))

    s hravostí Mokopa

    OdpovědětVymazat
  8. El.,děkuji za kompliment...hřeje až na dno srdce ...s úctou Mokopa

    OdpovědětVymazat
  9. Jééé, Mokopko, já mám hlad! Oba recepty si prezentovala opravdu úžasně, hned bych si dala!
    Pěkný den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Moničko, voní to až tady!! Vypadá to vše mooc úžasně. Krásné dny.
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  11. Moni, vyzerá to výborne, skvelé fotky. Polievku ochucujem muškátovým kvetom alebo aj škoricou. Koláč určite vyskúšam, tekvíc máme habakuk. :-* L

    OdpovědětVymazat