Dýňová polévka a koláč z fary
400 g dýně
3 jablka
citronová kůra
skořice
sůl
mandle
150 g hladké mouky
90 g másla
1 lžička prášku do pečiva
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané
a vysypané koláčové formy,povrch posypeme mandlovými plátky.
(recept z http://www.dynovysvet.cz/products/dynovy-kolac/ )
- na faře byla do dýňovojablečného pyré přidána kapka rumu a sypký vanilkový puding, povrch ozdobily opražené mandle...a soulad podzimních chutí byl dovršen :o)
O dva roky později byl koláč vyšperkován ještě nitkami domácího karamelu
a to je teprv nebeská mana :o))
Nevím, jestli bych našla odvahu jít do dýňové polévky, ale koláč vypadá super. Cumlám si tady svoji ranní kávu a přikusuji tvůj koláč a je mi blaze.
OdpovědětVymazatHmm, mňam... Polívku chystám dnes taky, do misky stejného vzoru, je jen jedna, musím dokoupit :).
OdpovědětVymazatKoláč taky vypadá lákavě, díky za recept.
Peču občas carrot cake, v pátek naposledy, ale místo mrkve jsem do něj dala dýni - zasvěcení si pochvalovali, ostatní nepoznali :)).
Krásný den! M
Děkuju,polévka z hokaida není sladká a kousek papričky jí dodá šmrnc :o).Mariano,misky mám čtyři a ještě hrnec na vařečky,hrníčky atd. Kolegyně z bývalé práce byla Terezinou(keramička) nejlepší kamarádkou :o))Krásné barevné dny Mokopa
OdpovědětVymazatPolévka z dýní z farské kuchyně zavoní u stolu,
OdpovědětVymazatzahřeje údy podzimem prokřehlé, dodá potřebnou energii, navodí úžasné chuti na koláč dýňový od farské hospodyně stvořený.
Ke kávičce či čaji, chuti neodolá a vše příjemné spojí.
Taky bych si dala a jen se v klidu olizovala nad výtečnou farskou kuchyní.. :-)))
pherenis
Kdykoli se tu stavím na návštěvu, je mi vnitřně tak nějak krásně..
OdpovědětVymazatEl. ♥
Vypadá to dobře, ale to by manžel nepřežil.
OdpovědětVymazatAmelie,nechápu co ti mužský proti dýním mají , ale pokud ochutnají tak pochválí a příští podzim si dají nášup (proto ta feferonka do polévky jako udička pro toho mého :o))
OdpovědětVymazats hravostí Mokopa
El.,děkuji za kompliment...hřeje až na dno srdce ...s úctou Mokopa
OdpovědětVymazatMiluji vše z dýně! Krásné fotečky! :-)
OdpovědětVymazatJééé, Mokopko, já mám hlad! Oba recepty si prezentovala opravdu úžasně, hned bych si dala!
OdpovědětVymazatPěkný den, zdravím Helena
Helenko,moc děkuju. Mokopa
OdpovědětVymazatMoničko, voní to až tady!! Vypadá to vše mooc úžasně. Krásné dny.
OdpovědětVymazatAjka
Moni, vyzerá to výborne, skvelé fotky. Polievku ochucujem muškátovým kvetom alebo aj škoricou. Koláč určite vyskúšam, tekvíc máme habakuk. :-* L
OdpovědětVymazat