Gerlachovské řezy ...
...v naší domácnosti je stále dost
ořechů a domácích marmelád,
proto jsem vyzkoušela recept na Gerlachovské řezy
ořechů a domácích marmelád,
proto jsem vyzkoušela recept na Gerlachovské řezy
Těsto : 450 g hladké mouky,300g másla,3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 20g droždí, trochu mléka; marmeláda, mléko, rum
Směs: 250 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru
Na vál dáme mouku,máslo,žloutky,cukr,sodu a droždí rozmícháme v mléce.Vypracujeme těsto,které rozdělíme na tři díly a ihned (bez kynutí) vyválíme tři pláty.Na vymaštěný plech dáme první plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi, zvlhčíme mlékem a rumem, zakryjeme druhým plátem, opět potřeme marmeládou , posypeme zbytkem směsi a zvlhčíme mlékem a rumem , zakryjeme třetím plátem a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.
(recept z kuchařky Moučníky řezy pro každou příležitost od Květy Jeništové)
pozn. ... je vynikající,pikantní a pro příště dám do směsi asi o polovinu méně cukru, protože se mi zdálo, že je směs příliš sladká ...proto jsem ani po upečení řezy necukrovala
*
...dokončila jsem velikonoční vyšívání Beránka,
vyrobila jsem mu rámeček...s patinou a "červotočivými" dírkami :o)
vyrobila jsem mu rámeček...s patinou a "červotočivými" dírkami :o)
Příjemný týden
Vám přeje
Mokopa
Řezy vypadají báječně, oříšky máme,domácích marmelád je taky hodně, určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatVýšivka je nádherná, vypadá starobyle a rámeček je dokonalý. Moc se ti povedla, je jako z dob našich prababiček. Červotočový rámeček mám taky doma, je koupený, ale vypadá věrohodně.
Hezké květnové dny, Jitka
Jituš,vždyť mně znáš ...čím starší tím lepší :o) a řezy ochutnej ...děkuji Mokopa
VymazatŘezy zkusím, jestli se mi povedou, mohly by postoupit do mého základního repertoáru. Výšivka se mi moc líbí, ráda bych ji realizovala, ale podle fotky by to asi nešlo. Kde jste sehnala předlohu? Mohla byste mi napsat na mail: marie.pokorna"zavináč"volny.cz? Díky. MP
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu a doufám, že se budete vracet :o)bylo mi potěšením vás poznat prostřednictvím mailu...Mokopa
VymazatMokopko, řezy musí být mňamka. Určitě vyzkouším, ořechy a marmeláda u nás chutnají ;) Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatA beránek ... těšila jsem se až jej uvidím hotový. Krása a ještě si jej korunovala tím rámečkem. Zlaté ruce máš, že vytvoří takovou krásu!
Ať tě beránek těší a provází každý den!
Eva
Evi,řezy vyzkoušej...děkuji moc.Objímám Mokopa
VymazatMokopko, řezy vypadají velice lákavě. A ten tvůj vyšívaný obrázek je krásný - ten rámeček se mi taky moc povedl.
OdpovědětVymazatměj krásné jarní dny Věrka
věruško,děkuji za pochvalu.Mokopa
VymazatMokopko ty řezy vypadají náramně jedle. Zítra čekám návštěvu, tak je asi dnes večer upeču. Marmelád i ořechů máme doma dost. Výšivka je krásná.
OdpovědětVymazathezký den Majka
Majko, dej vědět jak řezy dopadly. Děkuju Mokopa
VymazatObrázok s výšivkou je čarovný, muselo to dať veľa práce. :)) "červotoča" na rámiku, no to je nápad, patinujeme ostošesť a na červotoča zabúdame:) super!!! Renata
OdpovědětVymazatRendo, zase blíž k autentičnosti ;o) Moc děkuji Mokopa
VymazatMonika, zbehli sa mi vsetky slinky :) mnamky...rezy musia chutit bajecne...raz urcite vyskusam. Vysivka je tiez moc krasna...mas obrovsku trpezlivost...:)
OdpovědětVymazatZuzi,děkuji moc Mokopa
VymazatMokopko jdu psát receptík-zní to báječně a děkuji!!!
OdpovědětVymazatMíšo,dobrou chuť ;o) Mokopa
VymazatMoni, kde jsou ořechy, tomu neodolám... Beránek je parádní a ty dírky, ty mě fakt dostaly, myslíš na všechno :o)
OdpovědětVymazatHezké dny, pa Helena
Heli,děkuju za milý komentář Mokopa
VymazatMilá Mokopko,obrázek je pro mne krása nesmírná-jako by mu bylo 100let!!! Recept na řez vypadá zajímavě,je tam droždí,připomíná mi to ukrajinské řezy.Musím to upéct a samozřejmě kousek ochutnám i když bych neměla....neodolám Daja
OdpovědětVymazatDajo,vždyť mně znáš...a ochutnej řezy, jsou jedlé.Pa a přeju láskyplný týden mokopa
VymazatNádhera...:)
OdpovědětVymazatDěkuji...:o) Mokopa
VymazatChuť ve stylu zenu
OdpovědětVymazatSedív v zazenu
pokorně očekávajíc
Božskou chuť
v dokonalost spojenou.
Nejdřív čichem
přichází opojení,
v srdci rozlévá se nabuzení,
po té zrakem uzřím
tu krásu
ta dokoná čisté představení.
Vzápětí je možnost ochutnání
s chuťovými buňkami vše vyvrcholí.
Na jazyku se chuť zenu
propojí v neskutečné vlnění,
které každou buňkou prochází.
Sedíc v zazenu při psaní těchto řádek, posílám milé pozdravení....pherenis
;o) mokopa
VymazatŘezy vypadají velmi chutně, podle složení budou určitě děsně nezdravé a tím pádem děsně dobré. Až se dostanu k ořechům, tak se o ně taky pokusím.
OdpovědětVymazatS tím červotočem bych moc nelaškovala, ani imaginárně :-)
Dituš,děkuji za milý komentář.Mokopa
Vymazat