Gerlachovské řezy ...

...v naší domácnosti je stále dost
ořechů a domácích marmelád,
 proto jsem vyzkoušela recept na Gerlachovské řezy

Těsto :  450 g hladké mouky,300g másla,3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 20g droždí, trochu mléka; marmeláda, mléko, rum

Směs: 250 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru
Na vál dáme mouku,máslo,žloutky,cukr,sodu a droždí rozmícháme v mléce.Vypracujeme těsto,které rozdělíme na tři díly a ihned (bez kynutí) vyválíme tři pláty.Na vymaštěný plech dáme první plát, potřeme jej marmeládou, posypeme polovinou směsi, zvlhčíme mlékem a rumem, zakryjeme druhým plátem, opět potřeme marmeládou , posypeme zbytkem směsi a zvlhčíme mlékem a rumem , zakryjeme třetím plátem a upečeme. Po upečení pocukrujeme a nakrájíme.

(recept z kuchařky Moučníky řezy pro každou příležitost od Květy Jeništové)

pozn. ... je vynikající,pikantní a pro příště dám do směsi asi o polovinu méně cukru, protože se mi zdálo, že je směs příliš sladká ...proto jsem ani po upečení řezy necukrovala




*

...dokončila jsem velikonoční vyšívání Beránka,
vyrobila jsem mu rámeček...s patinou a "červotočivými" dírkami :o)




Příjemný týden 
Vám přeje 
Mokopa

Komentáře

  1. Řezy vypadají báječně, oříšky máme,domácích marmelád je taky hodně, určitě vyzkouším.
    Výšivka je nádherná, vypadá starobyle a rámeček je dokonalý. Moc se ti povedla, je jako z dob našich prababiček. Červotočový rámeček mám taky doma, je koupený, ale vypadá věrohodně.
    Hezké květnové dny, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,vždyť mně znáš ...čím starší tím lepší :o) a řezy ochutnej ...děkuji Mokopa

      Vymazat
  2. Řezy zkusím, jestli se mi povedou, mohly by postoupit do mého základního repertoáru. Výšivka se mi moc líbí, ráda bych ji realizovala, ale podle fotky by to asi nešlo. Kde jste sehnala předlohu? Mohla byste mi napsat na mail: marie.pokorna"zavináč"volny.cz? Díky. MP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a doufám, že se budete vracet :o)bylo mi potěšením vás poznat prostřednictvím mailu...Mokopa

      Vymazat
  3. Mokopko, řezy musí být mňamka. Určitě vyzkouším, ořechy a marmeláda u nás chutnají ;) Děkuji za recept!
    A beránek ... těšila jsem se až jej uvidím hotový. Krása a ještě si jej korunovala tím rámečkem. Zlaté ruce máš, že vytvoří takovou krásu!

    Ať tě beránek těší a provází každý den!
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,řezy vyzkoušej...děkuji moc.Objímám Mokopa

      Vymazat
  4. Mokopko, řezy vypadají velice lákavě. A ten tvůj vyšívaný obrázek je krásný - ten rámeček se mi taky moc povedl.
    měj krásné jarní dny Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Mokopko ty řezy vypadají náramně jedle. Zítra čekám návštěvu, tak je asi dnes večer upeču. Marmelád i ořechů máme doma dost. Výšivka je krásná.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, dej vědět jak řezy dopadly. Děkuju Mokopa

      Vymazat
  6. Obrázok s výšivkou je čarovný, muselo to dať veľa práce. :)) "červotoča" na rámiku, no to je nápad, patinujeme ostošesť a na červotoča zabúdame:) super!!! Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rendo, zase blíž k autentičnosti ;o) Moc děkuji Mokopa

      Vymazat
  7. Monika, zbehli sa mi vsetky slinky :) mnamky...rezy musia chutit bajecne...raz urcite vyskusam. Vysivka je tiez moc krasna...mas obrovsku trpezlivost...:)

    OdpovědětVymazat
  8. Mokopko jdu psát receptík-zní to báječně a děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Moni, kde jsou ořechy, tomu neodolám... Beránek je parádní a ty dírky, ty mě fakt dostaly, myslíš na všechno :o)
    Hezké dny, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Mokopko,obrázek je pro mne krása nesmírná-jako by mu bylo 100let!!! Recept na řez vypadá zajímavě,je tam droždí,připomíná mi to ukrajinské řezy.Musím to upéct a samozřejmě kousek ochutnám i když bych neměla....neodolám Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo,vždyť mně znáš...a ochutnej řezy, jsou jedlé.Pa a přeju láskyplný týden mokopa

      Vymazat
  11. Chuť ve stylu zenu

    Sedív v zazenu
    pokorně očekávajíc
    Božskou chuť
    v dokonalost spojenou.
    Nejdřív čichem
    přichází opojení,
    v srdci rozlévá se nabuzení,
    po té zrakem uzřím
    tu krásu
    ta dokoná čisté představení.
    Vzápětí je možnost ochutnání
    s chuťovými buňkami vše vyvrcholí.
    Na jazyku se chuť zenu
    propojí v neskutečné vlnění,
    které každou buňkou prochází.

    Sedíc v zazenu při psaní těchto řádek, posílám milé pozdravení....pherenis

    OdpovědětVymazat
  12. Řezy vypadají velmi chutně, podle složení budou určitě děsně nezdravé a tím pádem děsně dobré. Až se dostanu k ořechům, tak se o ně taky pokusím.
    S tím červotočem bych moc nelaškovala, ani imaginárně :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky